NONSTOP FORDÍTÁS – ONLINE DÍJKALKULÁTOR

2023 fordítási trendjei

Azt szoktuk meg, hogy van ruhatrend, parfümtrend, trendi autó, trendi kirándulóhely, trendi utazási cél, de az valahogy az eszünkbe sem jut, hogy akár a fordításnak is lehet trendje. De lehet? És mik ezek? Gyorsan fussunk végig rajta melyek az ideiek (és kíváncsian várjuk a következő évet)

2023 fordítási trendjei

Mi történik?

Az elmúlt néhány évben drámai változás történt abban, ahogyan a leghétköznapibb feladatokat is elvégezzük. Új munkamódszereket fedeztünk fel, az új technológiák és a folyamatok élen járnak a változásban. És mindezek az események rávilágítottak a világos, tömör kommunikáció fontosságára. Ennek eredményeképpen a fordítás egyre fontosabbá vált azon vállalatok számára, amelyek erősebb jelenlétet szeretnének kialakítani és szélesebb közönséget szeretnének elérni. Ebben a cikkben megvizsgálunk néhány fordítási iparági trendet, amelyre 2023-ban számíthatunk.

Gépi fordítás + utólagos szerkesztés fokozott használata

A gépi fordítás egyre inkább a fordítás részévé vált. És ez az iparági trend a jövőben is folytatódni fog. Természetesen a vállalatokat vonzza a gyorsabb átfutási idő és a költségcsökkentés lehetősége, hiszen a gépi fordítás utószerkesztési díjai és időkeretei jelentősen alacsonyabbak lehetnek, mintha eleve nyelvi szakembert alkalmaznának.

(A gépi fordítás lényegében azt jelenti, hogy a szöveget beírjuk egy gépi fordítóprogramba, ez a program lefordítja azt egy új nyelvre Az eredmények azonban 60-90%-os pontosság között változhatnak. Így ezt a szöveget ezután egy fordítónak vagy fordítóirodának adják át gépi fordítás utószerkesztésre. A fordító vagy a fordítóiroda ezután tökéletessé varázsolja.)

Megjelenik a transzkreáció

A transzkreáció leginkább a marketingfordításra utal, és a fordítás és a szövegírás határán jelenik meg. Lényegében a fordító feladata, hogy a vállalat marketinganyagainak eredeti szándékát átvegye és egy új közönség számára közvetítse. Ennek során a nevek, ikonok, képek, terméknevek és akár egész szövegrészek is megváltozhatnak. A szöveg eredeti szándékán kívül semmi sem szent. A fogyasztók egyedi, személyre szabott élményeket keresnek, így az átdolgozási és fordítási szolgáltatások iránti kereslet tovább fog nőni.

Az e-tanulási platformok felemelkedése

Az e-learning weboldalak már egy ideje léteznek, azonban csak az elmúlt időszakban terjedtek el. Az e-learning eszközök egyik legnagyszerűbb tulajdonsága, hogy mindenki hozzáférhet a tartalomhoz, bárhol is legyen. Mivel az online tanulás egyre elterjedtebb gyakorlattá válik, ezeknek a platformoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a lehető legjobb esélyt adják közönségüknek arra, hogy részt vegyenek és tanuljanak a tartalmaikból. És így vált az e-Learning az egyik legfontosabb fordítási iparági trenddé, valószínűleg az egész évtizedben.

Videófordítási és feliratozási szolgáltatások

A Forbes szerint az online oktatási szolgáltatások piaca 2025-re elérheti a 325 milliárd dollárt. Ez azt jelenti, hogy a szervezetek számára nagy lehetőség, hogy tartalmaikat a különböző célközönségek eléréséhez igazítsák. A videófordítás és -feliratozás minden bizonnyal kulcsszerepet fog játszani ebben. Manapság gyakori, hogy az online tanfolyamok csak angol nyelven érhetőek el. Ez automatikusan leszűkíti a potenciális célközönséget. Ez azonban azt is jelenti, hogy a lehetőség megérett azon vállalatok számára, amelyek hajlandóak video fordítási szolgáltatásokat igénybe venni. Más szóval, az elmúlt években megnőtt az igény a videófordítók és feliratozók iránt, és ez a fordítási iparági trend minden bizonnyal folytatódni fog.

Haladunk a trenddel, szívesen segítünk a cégednek szintet lépni!

Árajánlatot adunk 2 órán belül!
Vissza

Új szolgáltatás - online díjkalkulátor!

Nonstop fordítás szolgáltatásunkkal most akár e-mail váltás nélkül, azonnal konkrét díjszabást kaphat fordítási projektjére. Az online űrlap 2 perc alatt kitölthető, a fordítandó dokumentumok feltöltésével pedig kiszámoljuk a fordítás pontos árát, mennyiségi és ismétlődési kedvezményekkel együtt! A megrendelést akár azonnal véglegesítheti, vagy elküldheti a kapott árat e-mail címére. 

Tekintse meg online fordítási díjkalkulátorunkat!

Archívum

    Az ingyenes próbafordítás lehetősége mellett most további 6% kedvezményt biztosítunk megrendelésére!

    Kérjen ingyenes próbafordítást!