Képzeld el, hogy sci-fi író vagy, és éppen annál a jelenetnél jársz, amikor két idegen civilizáció találkozik. Te hogyan oldanád meg a különböző lények, kultúrák közti kommunikációt? Úgy, mint a régi filmekben, amikor valamiért mindenki egy nyelvet beszélt? Vagy kitalálnál valamilyen érdekesebb megoldást? Amíg ezen gondolkodsz, összeszedünk neked néhány olyan példát, amit már kitaláltak.
Tovább
Azt biztosan tudtad, hogy az embereket személyiségtípusokba tudjuk sorolni, különböző személyiségjegyek mentén. A személyiségtípusokat tesztek alapján tudjuk meghatározni, az évek során pedig rengeteg személyiségteszt született. Ezek közül az egyik legismertebb a Myers Briggs személyiségtípus teszt (MBTI), amely 4 dimenzió szerint különíti el a személyiségeket. Utánajártunk annak, hogy milyen típusú lehet a fordító!
Tovább
Minden hónapban több olyan munkánk van, amelyik különösen nagy kihívás elé állít minket, és minden szakmai tudásunkra szükség van arra, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Van amikor ez perirat. Máskor szakmai szöveg, de az elmúlt pár alkalommal a honlapok szövegei is összetett feladattá váltak. Elmondjuk, mi mindenre kell odafigyelnünk egy honlap fordításánál, és hogy miért szeretjük.
Tovább
Nagy, zöld süppedős. Nem kifejezetten illik bele a szoba többi bútora közé, nem is érne sokat, ha el akarnád adni, mégis hatalmas az értéke számodra, mert még a nagypapádé volt. Aki állítólag az ő nagypapájától kapta. Van is egy fénykép, amin mintha rajta lenne, talán kicsit fiatalabban. Ahogy annak az egyszerű fotelnek, úgy mindennek kettő értéke van: egy az, amennyit számodra megér, és egy másik, amit mások látnak benne. Ugyanez igaz a fordításnál is, csak fordítva. Olvass tovább, minden érthető lesz.
Tovább
Vajon hogyan kell elképzelni azt, amikor 1400 körül levelet írt Aragónia uralkodója az ír királynak, vagy Napóleon (francia uralkodóként) levélben megkérte Maria Lujza Habsburg (azaz német) főhercegnő kezét, vagy vajon hogyan és ki fordította le Cervantes Don Quijote-ját? Voltak fordítóirodák? Hogyan működött régen a fordítás?
Tovább
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Az ingyenes próbafordítás lehetősége mellett most további 12% kedvezményt biztosítunk megrendelésére!

Kérjen ingyenes próbafordítást!