NONSTOP FORDÍTÁS – ONLINE DÍJKALKULÁTOR

5 különös újévi szokás

Január elsején egyszerre több kihívással is kénytelen vagy szembenézni: nem elég, hogy zúg a fejed és kialvatlan vagy, malacot és lencsét kell enned, arra is kell figyelned, hogy legalább még ma ne szegd meg a tegnap este tett újévi fogadalmadat. De miért eszel malacot, miért buliztál, és mik ezek a különös újévi szokások? Egyáltalán különösek ezek? Hogy van ez máshol? Elmondjuk.

5 különös újévi szokás

Kiritimati

Valószínűleg a Csendes óceáni Kirimati (te inkább Karácsony szigeteknek ismerheted) veszi a legkomolyabbanszilvesztert. Ennek az alig 5000 fős atollnak (ez olyan sziget, ami korallokból épül fel, épphogy kiemelkedik a tengerből) évtizedekig az volt a gondja, hogy ők voltak az utolsók, akik ünnepelték az újévet. Ezért néhány éve gondoltak egyet, és átkérték magukat egy korábbi időzónába, és nyertek/vesztettek kettő napot, mert december 30 után náluk egyből január elseje lett, viszont utolsóból elsők lettek: évek óta Kirimatin köszönt be az újév leghamarabb.

kiritimati

Magyar idő szerint 11 órakor, jóval a tongai, és az ausztrál újév előtt. Egyébként a kirimai-i újév nem különös: buliznak egyet az óceán partján (körülbelül 30 fokban) és lefekszenek. Nincs semmi különös szokásuk, nem úgy mint másoknak. Összeszedtük neked a legfurább ötöt, de előtte nézzük mit, miért teszünk itthon?

Különös magyar újévi szokások

Tulajdonképpen az összes magyar újévi szokást, és azok magyarázatát le lehet írni egy mondattal. Azért bulizunk hangosan, és lövünk tűzijátékot, mert ezzel űzzük el az óesztendő rossz szellemeit.

különös újévi szokások

Malacot a szerencse, lencsét a pénz miatt eszünk, pezsgőt meg azért iszunk, mert régen nemes italnak számított (nagyon sokáig erjesztették, ezért drága volt). Az a helyzet, hogy a világ összes országában minimum ezt teszik, ezért ebben nem sok különlegesség van. Máshol megdöbbentő dolgokat találsz: el is mondjuk a szerintünk top 5-öt.

Spanyol szőlőevők

Nem tudjuk eldönteni, hogy a spanyoloknál mi a különlegesebb: az, hogy az év utolsó napján minden (tényleg minden) spanyol lány, nő, asszony, férfi, pasi, aggastyán vörös fehérneműt visel (ezzel zavarják el állítólag a rossz szellemeket), vagy az, hogy éjfélkor 12 szőlőszemet (ugye láttál már nagy szemű, spanyol szőlőt) tömnek az arcukba és tartják ott a himnusz végéig, úgy, hogy nem sérülhet meg egy sem.

spanyol szőlőevés

Ugye kitaláltad, hogy a 12 szőlő a 12 hónapot szimbolizálja. Nem tartod különösnek? Akkor gondolj arra idén szilveszterkor, hogy egy csomó spanyol ember mind vörös bugyiban, a pofájukban szőlőt tartva áll, akkor amikor te épp énekled a himnuszt. Minimum vicces.

A japán harangok

Japánban tényleg minden megtörténhet. Talán kevésbé érdekes a 108 (mindjárt megtudod), mint az, hogy Equadorban madárijesztőket és régi képeket égetnek, de lássuk be - ez a 108 kicsit fura.

japán harangok

Szilveszterkor ugyanis a buddhista templomok 108 alkalommal harangoznak. Ez akár 4-5 percig is eltarthat. Ennyi idő alatt tisztulsz meg, hiszen minden egyes harangszó egyet jelképez a világi emberi bűnök, bűnös vágyak közül – csak bírd végig!

Bulizz hullákkal: Talca-ban

Oké, kezdünk belelendülni: Chílében egy Talca nevű városban szilveszter éjjelén kinyílnak a temetők kapui, és aki akar bemehet bulizni.

Újév Talcában

Ez 1995-ben kezdődött, amikor egy talcai család szilveszterkor valamiért kiment a halott családtaghoz, és ott buliztak. Azóta valamiféle különösen hátborzongató hagyománnyá vált, és már 5000 ember bulizik ott. Olyanok is, akinek nincs rokona eltemetve ott.

Egy éjjeliszekrény a fejedre?

Könnyen rossz vége lehet annak, ha újévkor Dél Afrikában (most magára az országra gondolunk) sétálsz, mert előszeretettel dobálnak ki különböző tárgyakat (bútorokat is, akár egy egész szekrényt) az ablakon.

Afrika

Azért teszik, mert a régi bútorokkal, tárgyakkal együtt válnak meg a rossz emlékektől. Ha december 31-én éjjel sétálsz, vigyázz.

Reszkessetek betörők helyett….

Az egyik legérthetetlenebb dolgot a németek teszik. Nekik is van egy „Reszkessetek betörők”-jük (amit nálunk 25+ éve minden karácsonykor levetítenek), csak ott 1972 óta van programon egy film, a Dinner for one. A történet vicces: Sophie meghívja az összes barátnőjét kajálni, csakhogy ők már mind halottak, vagy 20 éve.

dinner for one

Ezért az inasa eljátssza az összes barátnőt. A németek pedig ezt a 11 perces kabaréjelenetet nézik minden évben január elsején. De a legérdekesebb nem maga a film, hanem az, hogy senki nem tudja, miért lett újévi tradíció, hiszen a jelenetnek semmi köze az újévhez, majd 100 éves, 1920-ban forgatták (tehát elég avítt a humora), és Angliában (ahol készült) senkit nem érdekel.

2018-ban is állunk a rendelkezésedre. Kattints, ha segíthetünk a fordításban! https://www.fnt-forditoiroda.hu

Árajánlatot adunk 2 órán belül!
Vissza

Új szolgáltatás - online díjkalkulátor!

Nonstop fordítás szolgáltatásunkkal most akár e-mail váltás nélkül, azonnal konkrét díjszabást kaphat fordítási projektjére. Az online űrlap 2 perc alatt kitölthető, a fordítandó dokumentumok feltöltésével pedig kiszámoljuk a fordítás pontos árát, mennyiségi és ismétlődési kedvezményekkel együtt! A megrendelést akár azonnal véglegesítheti, vagy elküldheti a kapott árat e-mail címére. 

Tekintse meg online fordítási díjkalkulátorunkat!

Archívum

    Az ingyenes próbafordítás lehetősége mellett most további 6% kedvezményt biztosítunk megrendelésére!

    Kérjen ingyenes próbafordítást!