NONSTOP FORDÍTÁS – ONLINE DÍJKALKULÁTOR

5 nagyon különleges nyelv

Ebben a pillanatban amikor ezt a cikket olvasod, körülbelül 6000 nyelvet beszélnek a Földön, de ezeknek a felét, maximum csak 3000-en. Mire ezt a kettő mondatot elolvastad, lehet, hogy egy nyelv éppen eltűnt, mert rengeteg veszélyeztetett nyelv van. Mi, most megmutatjuk nektek a világ 5 (szerintünk) legkülönlegesebb nyelvét – azt is amit mindössze egy ember beszél - imádni fogod.

5 nagyon különleges nyelv

Veszélyeztetett nyelvek

Bár több mint 6000 féle nyelvet beszélnek a földön (és több mint 20 000 dialektust, azaz változatát), a nyelvészek szerint legalább 3-4000 olyan nyelv van, mely veszélyeztetett, azaz nagy esély van arra, hogy a következő 100-150 évben kihaljon.

A magyar nyelv nincs a veszélyeztetett nyelvek listáján (még mindig 15 millióan beszéljük, és a beszélők száma idővel csak minimálisan csökken), mégis van miért aggódnunk: a finnugor nyelvcsaládba tartozó – oroszországi – nyelvek közül a moksa, a mari, és a komi bár veszélyeztetteknek, vagy erősen veszélyeztettnek számítanak, de nem különlegesnek. Ellentétben például az andamánnal.

5: Az andamán nyelv

Képzelj el egy szigetet, alig pár száz kilométerre Mianmar partjaitól (Mianmart ismerheted Burmának is, Thaiföld felett van, Ázsiában, Nepál alatt), ahol évszázadok, évezredek óta élnek teljesen elszigetelve a külvilágtól az adamánok, akik egyébként ezt maguknak köszönhetik. Gondolj egy őslakos népre: meztelen nők, fűszoknyás férfiak, és nagyon kevés információ, hiszen az adamánok nem túl barátságosak: aki partra akar lépni a szigetükön, azt azonnal dárda, és nyílesővel fogadják

 andamán nyelv

Az andamán nyelv azért különleges, mert bár alig 6500 négyzet kilométer a sziget területe, (ez alig kisebb mint Békés megye), mégis 14 különböző nyelvjárást is találtak a kutatók, egyetlen, elzárt szigeten. Mivel az andamánok egymással sem nagyon állnak szóba, így a Nagy Andamán nyelvet ma már alig 20-30 ember beszéli, és félő, hogy hamarosan ki is fog halni: India ugyanis kilátásba helyezte, hogy ha az andamánok továbbra is mindenkit lenyilaznak aki a közelükbe megy, akkor egy esetleges vis maior helyzetben (például hajótörötteket kell menteni) akár kész elfoglalni a szigetet is, és integrálni az őslakosokat. 

4: A legkönnyebb/legnehezebb nyelv

Egy (nem teljesen objektív) lista szerint a világ legkönnyebb nyelve a spanyol, függetlenül attól, hogy a spanyol igeragozás nehéz, rendhagyó, sőt az egyes hangok kiejtése sem egyszerű. Ugyanez a lista összegyűjtötte a legnehezebb nyelveket is, ahol előkelő helyet foglal el a japán, a koreai, és az arab, sőt mi magyarok is büszkék lehetünk arra, hogy a világ egyik legnehezebb nyelvét beszéljük, de meglepetésre az első helyezett a szlovák.

szlovák nyelv

 

A szlovák nyelv nehéz az extrém bonyolult nyelvtani felépítése miatt: a világon a szlovák az egyetlen nyelv, aminek 7 különböző (nem soroljuk fel) esete is van, miközben a szlovák nyelvben az összes szófajt ragozni kell.  Ha a hivatalos amerikai listát nézzük, ott a magyar a negyedik legnehezebb nyelv, a kínai, az arab, a tujuka mögött, a szlovákok az első tízben sincsenek.

3: A nyelv, amit 10 ember beszél

Etiópia nem a folyóiról és a tavairól ismert, mégis meg fogod jegyezni az Oito – folyót, hiszen itt talált egy olasz nyelvész egy – egyébként azóta már valószínűleg kihalt – nyelvet, az Ongot-át. A nyelv különlegessége, hogy nem volt, nincs, és valószínűleg soha nem is lesz írott formája, és „csúcsidőben” sem sokkal többen beszélték, mint ezren.

ongot

A nyelvet tényleg az utolsó pillanatban fedezték fel, mert az összes beszélője jóval 70 év feletti volt, amikor az olasz kutató egyáltalán felfedezte a népcsoportot, hogy aztán odaköltözzön, azért, hogy eredeti környezetben tanulja meg a nyelvet (És legyen vélhetőleg az utolsó aki beszéli).

2: A klingon

Nem meglepő, ha ebben a pillanatban felkapod a fejed, és arra gondolsz, hogy „valahonnan ismerős, de honnan is?” Nos a klingon nyelvet a Star Trek-ből ismerheted, és eddig semmi különös nincs benne, hiszen a legtöbb sci fi filmben van valamilyen lény, idegen faj, egy idegen nyelvvel: csakhogy azok inkább érdekességek, és nagyon rövid ideig tartanak a kitalált „ufónyelv” megszólalások.

klingon nyelv

Ellentétben a klingonnal, mely nagyon sokszor megjelenik a sorozatban, és olyan nagy hangsúlyt fektettek a kitalálására, hogy saját írásrendszere lett, van szótára, latin betűkkel, és mondatszerkezete. Vannak, akik meg is akarták tanulni, persze ezek inkább „geekek”, a sorozat legodaadóbb rajongói.

1: A nyelv, amit egy ember beszél

Persze, hogy létezik olyan nyelv, amit egyetlen ember beszél: a taushiro. Amadeo Garcia – bár egy 20 fős kommunában él az amazóniai régióban – az egyetlen, aki beszéli a taushiro nyelvet. A nyelv különlegessége, hogy a összesen 10-ig tud számolni (az egyes számot washikoto-nak mondja Garcia), a tíz feletti számoknál már a lábujjait is használja a férfi, mert nincsenek szavak rá.

taushiro

Tudósok sokáig úgy gondolták, hogy kicsit bikicsunájozik Garcia, de miután meggyőződtek róla, hogy időben, és térben ugyanazt a mondatot ugyanúgy el tudja mondani, megállapították, hogy mégis egy külön nyelvet fedeztek fel. A nyelv akkor fog kihalni amikor Garcia elhuny, hiszen a tudósok csak rögzíteni akarják, tovább tanulmányozni, keresni, megtanulni nem.

Ha szükséged van fordításra, szeretettel várunk az irodánkban. Kérd akár ingyenes próbafordításunkat, ha a személyes találkozó helyett vagy előtt szeretnél meggyőződni a szolgáltatásunk minőségéről.

Árajánlatot adunk 2 órán belül!
Vissza

Új szolgáltatás - online díjkalkulátor!

Nonstop fordítás szolgáltatásunkkal most akár e-mail váltás nélkül, azonnal konkrét díjszabást kaphat fordítási projektjére. Az online űrlap 2 perc alatt kitölthető, a fordítandó dokumentumok feltöltésével pedig kiszámoljuk a fordítás pontos árát, mennyiségi és ismétlődési kedvezményekkel együtt! A megrendelést akár azonnal véglegesítheti, vagy elküldheti a kapott árat e-mail címére. 

Tekintse meg online fordítási díjkalkulátorunkat!

Archívum

    Az ingyenes próbafordítás lehetősége mellett most további 6% kedvezményt biztosítunk megrendelésére!

    Kérjen ingyenes próbafordítást!