NONSTOP FORDÍTÁS – ONLINE DÍJKALKULÁTOR

Az 5 legrosszabbul lefordított filmcím

Szerinted mi a jobb? Az, ha a filmeket eredeti nyelven magyarul feliratozva láthatod, vagy az, ha mindent szinkronizálunk, lefordítunk? Ha már fordítunk, azt is el kell dönteni, hogy hol van a fordítói szabadság határa, mert ha nem tartjuk be, akkor borzasztó fordításokat, filmcímeket is kaphatunk. Összeszedtük az 5 legrosszabbul lefordított filmcímet.

Az 5 legrosszabbul lefordított filmcím

Hogy van ez külföldön?

Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol, a Kisvakondtól, a Hupikék Törpikék szereplőin át, a legújabb mozifilmeken keresztül, mindent és mindenkit lefordítunk, és szinkronizálunk. Ezért fordulhat elő, hogy egyes sztároknak saját magyar hangjuk van: Schwarzenegger például mindig ugyanazon a szinkronhangon szólal meg, független attól, melyik filmben szerepel. Másol, máshogy csinálják: Lengyelországban – már évtizedekkel ezelőtt - szinkron nélkül (de lengyel felirattal) adták a magyar filmeket, Hollandiában pedig minden filmet eredeti nyelven adnak, de legalább 4 nyelv közül (német, angol, holland, fríz) tudod kiválasztani, melyiken olvasnád a feliratot. De hogy jönnek ide a filmcímek? 

Lefordított filmcímek: A sejt

Néha nagyon nehéz a fordítók dolga.  „The cell”.  Ez volt annak a – későbbi sikerfilmnek – a címe, amelyet egy fordító lefordított „A sejt-nek”.

filmcím fordítása - a sejt

A cell tényleg jelent sejtet is, de emellett cellát, zárkát, és ha láttad a filmet tudod, hogy inkább az utóbbiakból kellett volna választani. Ez azonban csak egy apró fordítói hiba, és a fordító a határain belül maradt, csak szerintünk rosszul választott.

Nem úgy, mint a „Million ways to die in the west”-nél, amit a Hogyan rohanj a veszTEDbe-re fordítottak: ez kissé túlzó alkotói szabadság, és joggal kerül be a mi kis személyes top 5-ös listánkba. 

filmcím fordítása magyarra - Hogyan rohanj a veszTEDbe

Amikor utalsz rá

Persze, ez még nem minden: egy időben divattá vált (de ezeket kihagyjuk majd a szörnyű fordítások közül, mert nem is tekinthetőek annak) olyan filmcímeket adni, amelyek szinte elmesélték a történetet.  Ilyen a „Nyolcadik utas a halál” aminek az eredeti címe Alien, de az Untouchables-t is sikerült „Aki legyőzte Al Capone-t”-ra fordítani.

Nyolcadik utas a halál

Utólag belegondolva kész szerencse, hogy a Star Wars-t nem fordították – mondjuk - Bolygóközi háborúk, és a kardos srácra. De így lett a Scary Movie-ből Horrorra akadva, avagy tudom kit ettél tavaly nyáron. Már ezek közül a címek közül több esélyes lehet a top 5-re, de mindjárt mondjuk, hogy nálunk mi lett az.

A top 5

Ötödik helyen a már korábban lelőtt Hogyan rohanj a veszTEDbe című fordítói csoda. Nem is szorul ez több magyarázatra, ugorjunk.

A negyedik egy századrangú (ZS kategóriás) olyan film, amiről mégis mindenki hallott, a Tank Girl. Ezt sikerült lefordítani Tank Arankára.

Tank Girl avagy Tank Aranka

Soha nem derült ki, hogyan került oda az Aranka név, bár biztosak vagyunk abban, hogy a film megjelenését követő pár évben senki nem adott Aranka keresztnevet a lányának.

A „halálos” címek nálunk külön kategória: szinte biztosak vagyunk abban, hogy egy időben valakinél beakadt a halál szó, mert több tucat olyan film volt, amelyik eredeti címében nem szerepelt a szó, itthon mégis belekerült. Így lett a Hush: Halálos csend.

Halál a mocsárban - filmcím fordítás

A Valentine’s day Halálos tanúvallomás (ez a legjobb), a The forgotten pedig Halálszakasz, sőt, a Black Water Halál a mocsárban. A White Night: Halálbalett se kiskutya.

A második helyre került egyetlen cím, egyetlen mondattal, és várjuk a megfejtésedet: a „Switch”-ből hogyan lett szerinted Farkangyal?

A legrosszabb (első helyezett) filmfordítások – szerintünk – azok, amikben valami oknál fogva embert kínzó poénokkal próbáltak meg vicces szóösszetételű címeket kiokoskodni.

Spancserek

A Farkangyal jó példa, de a Trancsírák is ilyen, vagy a Spancserek (I love you man néven indult) és az Erőszakik.

Persze, ez a mi listánk, lehet, hogy neked sokkal jobb van. Ha tudsz ennél is rosszabb filmcímeket, akkor csak hajrá, ne tartsd magadban!

Árajánlatot adunk 2 órán belül!
Vissza

Új szolgáltatás - online díjkalkulátor!

Nonstop fordítás szolgáltatásunkkal most akár e-mail váltás nélkül, azonnal konkrét díjszabást kaphat fordítási projektjére. Az online űrlap 2 perc alatt kitölthető, a fordítandó dokumentumok feltöltésével pedig kiszámoljuk a fordítás pontos árát, mennyiségi és ismétlődési kedvezményekkel együtt! A megrendelést akár azonnal véglegesítheti, vagy elküldheti a kapott árat e-mail címére. 

Tekintse meg online fordítási díjkalkulátorunkat!

Archívum

    Az ingyenes próbafordítás lehetősége mellett most további 6% kedvezményt biztosítunk megrendelésére!

    Kérjen ingyenes próbafordítást!