NONSTOP FORDÍTÁS – ONLINE DÍJKALKULÁTOR

Bábel tornya

Vajon honnan ered, hogyan alakult ki az a sok nyelv, amelyet most is beszélünk világszerte? Csodálatos és egyben zavarba ejtő kérdés ez, amelyre már nagyon régóta keresi az emberiség a választ. A nyelv kialakulását kutató tudósoknak épp úgy megvan rá a válaszuk, akárcsak a hívő embereknek, mi pedig eldönthetjük, hogy a tudományos vagy a teológiai magyarázatokkal értünk-e egyet.

Bábel tornya

De mi is az a nyelv?

A nyelv az emberi kommunikáció alapja, rendszer, amely tagolt és egymástól jól elkülöníthető jelekből áll össze. Megnyilvánulási formái a beszélt és írott nyelv. A nyelv a gondolkodás és a társas tevékenységek alapja.

Tudományos teóriák

Bármennyire is szeretnénk, a nyelv/nyelvek kialakulásáról nem született még meg egy egységesen elfogadott elmélet, amely megmagyarázná létrejöttét és sokszínűségét. Különféle teóriákat azonban bőven találhatunk:

A lusta teória szerint az ember alaptermészeténél fogva mindent a legkisebb erőbefektetéssel akar és akart az ősidőkben is megoldani. Éppen ezért őseink a mutogatós kommunikációt azért fejlesztették tovább a hangképzés irányába, azaz a beszélt nyelv felé, mert az sokkal kevesebb energiába került, mint gesztusokkal megértetni magukat egymással.

Egy másik elmélet szerint az utódgondozási ösztönnel függ össze a nyelv kialakulása. Az embercsecsemő jóval fejletlenebbül jön a világra, mint a legtöbb emlős utódja, így ősanyáink (akárcsak manapság) mindenhova magukkal cipelték gyermekeiket, akik azonban nagyban akadályozták ezzel őket a gyűjtögetésben. Így az ősasszonyok kénytelenek voltak néha letenni a csemetéket, fizikailag eltávolodni tőlük, ilyenkor pedig az anya-gyermek kapcsolatot hangokkal tartották fenn, így próbálták a gyermekeket megnyugtatni. Ebből a kezdetleges kommunikációból alakulhatott ki későbbiekben a nyelv.

Egyesek szerint a nyelv azonban csak egy véletlenszerű melléktermék, amely az agytérfogat hirtelen növekedésével függhet össze...

Bábeli zűrzavar

Nem elég, hogy nem tudjuk, hogy miképp alakult ki a nyelv, de az a tény, hogy ráadásul milyen sok nyelv létezik ma a világon, ha lehet, még bonyolultabbá teszi a kérdést, amelyre azonban a Biblia meglehetősen egyszerű magyarázatot ad.

Ki ne ismerné Bábel tornyának történetét? A Biblia szerint ott kezdődött minden, ott keveredett össze úgy az egységes nyelv, hogy az emberek többé nem értették meg egymást, s így inkább szétszéledtek a földön.

A bábeli zűrzavart persze az emberek okozták maguknak, azzal, hogy egy hatalmas tornyot kezdtek építeni, amely terveik szerint felvezette volna őket Istenhez. Elbizakodottságukért büntetésképpen Isten keverte össze az egységes nyelvet, így alakult ki a ma is létező nyelvi sokszínűség.

Bármelyik elképzelés is szimpatikus számunkra, egyet nem tagadhatunk, ha nem beszélünk közös nyelvet a kommunikáció szinte lehetetlenné válik, s eluralkodik a méltán híres bábeli zűrzavar.

Ha pedig már elegünk volt ebből a zűrzavarból, keressünk megbízható szakembereket, akik segítenek kibogozni a nyelvek összekuszálódott fonalgombolyagát.

Keressen minket bizalommal, ha professzionális fordításra, fordítóirodára van szüksége: +36 20 974 75 71 vagy kérjen ajánlatot akár mailben: forditas@szak-forditas.hu

Árajánlatot adunk 2 órán belül!
Vissza

Új szolgáltatás - online díjkalkulátor!

Nonstop fordítás szolgáltatásunkkal most akár e-mail váltás nélkül, azonnal konkrét díjszabást kaphat fordítási projektjére. Az online űrlap 2 perc alatt kitölthető, a fordítandó dokumentumok feltöltésével pedig kiszámoljuk a fordítás pontos árát, mennyiségi és ismétlődési kedvezményekkel együtt! A megrendelést akár azonnal véglegesítheti, vagy elküldheti a kapott árat e-mail címére. 

Tekintse meg online fordítási díjkalkulátorunkat!

Archívum

    Az ingyenes próbafordítás lehetősége mellett most további 6% kedvezményt biztosítunk megrendelésére!

    Kérjen ingyenes próbafordítást!