NONSTOP FORDÍTÁS – ONLINE DÍJKALKULÁTOR

Karácsonyi vacsorák a világban

Valamilyen hideg előétel, amit követ a jól átpasszírozott – lehetőleg olyan sűrű, hogy megálljon benne a kanál – halászlé, aztán a töltött káposzta (vagy valamilyen káposzta), amit végül mákos, vagy diós bejglivel zárunk le, hogy aztán másnap újrakezdjük. Ilyen egy átlagos karácsonyi vacsora Magyarországon, de vajon mit, és hogyan vacsorázik a világ karácsonykor?

Karácsonyi vacsorák a világban

Krisztus születése

Valószínűleg a karácsony az egyik legkülönlegesebb ünnep a világon. Van egy mindenek felett álló eszméje, de ezen belül léteznek, és erősek a helyi hagyományok, tradícióik, melyek eggyé olvadtak az ünneppel. Egyvalami azonban közös: a különleges ünnephez különleges ételek járnak. 

Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyságban a karácsonyi vacsorát december 25-én tálalják. A karácsonyi menü szinte mindig tartalmaz tésztát, töltött pulykát, és sült krumplit, plusz zöldséget. Gyakori, hogy szalonnába csomagolt kolbász is a menü része, de az angol kolbászt ne úgy képzeld el, mint a magyart.

Egyesült Királyság - karácsonyi pulyka az asztalon

 

A miénkhez képest ízetlen, és sokkal kisebb, ezért is kell becsomagolni szalonnába. A desszert legtöbbször karácsonyi puding, amibe elrejtenek egy kis pénzérmét, és aki megtalálja, neki állítólag szerencséje lesz a következő évben.

Németország

Németország karácsonyi vacsorája hasonlít a miénkhez legjobban. A menüje telis-tele van olyan zamatos húsokkal, mint a sült sertés, vagy a finomabbnál finomabb kolbászok, és szinte minden asztalon megtalálható a reisbrei, ami hasonlít a mi tejberizsünkhöz, csak ők mindenféle gyümölcsökkel eszik karácsonykor is.

Németország - Reisbrei

A menüjük legfinomabb része az, amit Buttenstolennek, vagy Christstollen-nek ismersz. Ez egy kifejezetten édes, mazsolás, gyümölcsös, finom kenyér, aminek a tetejére porcukrot olvasztanak. Vigyázz vele, mert minden szelete annyi kalóriát tartalmaz, mint máshol egy ötfogásos menü.

Franciaország

Nem, nem csiga, sőt nem is lesz benne csiga. A tradicionális karácsonyi menü Franciaországban egy finom pezsgővel vagy habzóborral indul, és egy úgynevezett amuse bouche-val, ami szinte bármi lehet, a lényeg az ízorgia, és az, hogy nem lehet több egy-kettő falatkánál. Karácsonykor általában sonkával vagy hasonló finomságokkal töltik meg.

Francia karácsony és pezsgő

Ezt követi a gazdag kacsa, kacsamáj-pástétom menü, pirítóssal, édes hagymával, netán fügével. A francia főétel legtöbbször valamilyen hús, rengeteg zöldséggel, és sok-sok déligyümölccsel. A végén nem maradhat el egy remek sajttál sem.

Az olasz menü

Olaszországban nagyon fontos ünnep a karácsony, amit általában nagy társaságban, olaszosan ünnepelnek. Hagyományosan az első fogás tészta, és kagyló, ami itthon inkább egy nyár esti, borozgatós nap lezárása. A második menürész a hal.

Olasz karácsonyi ételek

Érdekes, hogy Olaszországban nem rajonganak a karácsonyi édességekért, a karácsonyi vacsorát lezárják egy Panettone-val (ez egy mindenhol, mindennap kapható kalács), vagy egy Pandoroval, ami már kicsit stílusosabb, mert egy karácsonyi aranykenyérnek fordítható kuglófféleség.

Svédország

Svédországban a karácsony nagyon fontos, de ne úgy képzeld el, ahogy az IKEA-ban megszoktad, sőt semmit ne higgy el, amit az IKEA-ban látsz. A svédek igazán kitesznek magukért karácsonykor, hiszen egy Julbord nevű, speciálisan erre az ünnepre készült svédasztalos csodával készülnek, amiben van többféle hal: például lazac, heringek, és nem marad el a gravlax, sem ami speciálisan elkészített lazac.

Svéd menü karácsonykor

A sült marha, a hideg pulyka, és a sertéshús variációk csak ez után következnek. A köret legtöbbször krumpli, és káposzta. A svédek nem nagyon esznek sütiket, de ez után a menüsor után ez talán érthető is.

Ausztrália

Az ausztrál karácsony már csak azért is különös, mert legtöbbször 25-30 fok van, és verőfényes napsütés, szóval nemhogy havas hegyek és hóemberek sincsenek, hanem konkrétan kánikula van. Ennek megfelelően különös a karácsony, és sokszor tengerparti.

Ausztrál karácsony a tengerparton

Az ausztrálok hagyományosan pulykát sütnek (vagy libát) és sonkát, és rengeteg zöldséget fogyasztanak hozzá. Kedvenc desszertjük a pavlova, ami egy tortaszerű, eléggé gejl ízvilágú süti. Elég belőle egyetlen szelet is, és jól laktál.

Fülöp szigetek

Miért pont ők – teheted fel a kérdést, jogosan. Azért, mert nekik van talán a legkülönlegesebb menüjük, és azért mert Ázsia kevés katolikus országának egyike. Nem csak ebben különlegesek, hanem az ételeikben is:

Fülöp szigeteki karácsonyi étel

sült disznó, sajtlabdákkal, sok-sok sonkával, gyümölcssalátákkal, és olyan egzotikus gyümölcsökkel, amit nem csak nem kóstoltál, de nem is hallottál róla. Amikor azt hiszed, nem lehet fokozni kiderül, hogy még csak most következnek a tenger gyümölcsei, és a forró csoki.

A fenti európai országok közül bármelyik hivatalos nyelvére tudunk fordítani. Neked mit fordíthatunk? Keress minket.

Árajánlatot adunk 2 órán belül!
Vissza

Új szolgáltatás - online díjkalkulátor!

Nonstop fordítás szolgáltatásunkkal most akár e-mail váltás nélkül, azonnal konkrét díjszabást kaphat fordítási projektjére. Az online űrlap 2 perc alatt kitölthető, a fordítandó dokumentumok feltöltésével pedig kiszámoljuk a fordítás pontos árát, mennyiségi és ismétlődési kedvezményekkel együtt! A megrendelést akár azonnal véglegesítheti, vagy elküldheti a kapott árat e-mail címére. 

Tekintse meg online fordítási díjkalkulátorunkat!

Archívum

    Az ingyenes próbafordítás lehetősége mellett most további 6% kedvezményt biztosítunk megrendelésére!

    Kérjen ingyenes próbafordítást!