NONSTOP FORDÍTÁS – ONLINE DÍJKALKULÁTOR

Tények és tévhitek a nyelvekkel kapcsolatban

Kommunikáció nélkül elképzelhetetlen a mai világ, hiszen folyamatosan információkat osztunk meg, információkat szerzünk és cserélünk offline és online egyaránt. Anyanyelvünkön és idegen nyelven, ahogy éppen szükséges vagy kényelmes. De vajon melyik nyelvet használják a legtöbben a kommunikáció során? Melyik a legtöbb ember által beszélt nyelv?

Tények és tévhitek a nyelvekkel kapcsolatban

Mennyi az annyi?

Egyáltalán hány nyelv is létezik a világon? A kérdés nagyon egyszerű, a válasz rá azonban sokkal bonyolultabb, mint azt elsőre hisszük.

Még a nyelvészek sem tudják pontosan megmondani, hogy hány nyelvet is beszélnek a földön, egyrészt azért, mert akadnak olyan területek, amelyeket nyelvi szempontból még nem fedeztek fel a tudósok, másrészt pedig a nyelvek számlálása sem egy egyszerű feladat, hiszen, hogy mit tekintünk önálló nyelvnek, az nem feltétlenül nyelvészeti kérdés (ami már alapból is bonyolult), beleszólnak a társadalmi, politikai szempontok is.

A Bibliát több, mint 2500 nyelvre fordították le, Európában 230 nyelvet tartanak számon, míg Észak-Amerikában a gyarmatosítás előtti 300 nyelvből még ma is 165-öt beszélnek, Pápua Új-Guineában pedig 832-t.

Akad olyan nyelv, amelyet már csak pár ember ismer, s mivel a gyerekek nem tanulják meg ezeket – hiszen azt tanulják, ami társadalmilag elvárt tőlük, és aminek a segítségéve majd boldogulhatnak -, így az idősek halála után ezek a nyelvek feledésbe merülnek.

Melyik a leg...?

A világ nyelvei pompásan sokszínűek abban azonban megegyeznek, hogy egyetlen másik faj kommunikációjához sem hasonlítanak, hiszen az adott nyelv jelrendszerének segítségével végtelen variációjú üzenetet képesek közvetíteni a jelhasználók, azaz az emberek.

De vajon melyik nyelven kommunikálnak a legtöbben? Ha tippelnünk kéne, a legtöbbünk fejében az angol szerezné meg az előkelő első helyet, pedig a dobogó legfelső fokán az aranyérem a mandarin nyelvet illeti meg.

A mandarin Kína és Tajvan hivatalos nyelve, amelyet több mint 1 milliárd ember beszél. Ha jól belegondolunk, akkor ez nem is olyan meglepő, hiszen a kínai a legnépesebb nemzet a földön, akiknek többsége a mandarin nyelvet beszéli.

Kínán és Tajvanon kívül a mandarint használják még Szingapúrban, Indonéziában, Makaóban, a Fülöp-szigeteken, valamint az Egyesült Államokban élő, az ausztráliai, a perui, a kanadai, a mauritiusi és az orosz-kínai közösségben is. Amellett, hogy a mandarin a világon a legtöbbek által beszélt, egyben a legbonyolultabbnak is tartott nyelv a földön, amelynél már maga a kiejtés is, azaz hogy milyen tónusban ejtik ki az adott szót, jelentésmódosító hatással bír.

A mandarint a hindi és az arab nyelv követi kb. 300 és 500 millió közötti beszélővel. A 2. illetve 3. hely aszerint változik, hogy csupán a natív használókat számítjuk, akik természetes környezetben, első nyelvként alkalmazzák vagy beleszámoljuk azokat is, akik második nyelvként tanulták meg valamelyiket.

Az angol ugyan lecsúszott a dobogós helyekről, ám még így is az előkelő 4. helyet mondhatja magáénak a beszélt nyelvek versenyében. Vagy mégsem? Ugyanis, ha azokat is beleszámoljuk a végeredménybe, akik második nyelvnek használják, akkor bizony az angol máris az igencsak impozáns 2. helyre ugrik, megelőzve ezzel a hindit és az arab nyelvet is.

Szintén nem elhanyagolható a spanyol, portugál és orosz nyelvet használók száma sem, hiszen mindhármat több, mint 100 millió ember beszéli, sőt a spanyolt 300 milliónál is többen!

Fordítóirodánk a fenti nyelvek közül a legtöbb esetében professzionális fordítást kínál. Keressen minket bizalommal ha megbízható fordítóirodát keres: +36 20 974 75 71 vagy kérjen ajánlatot akár mailben is: forditas@szak-forditas.hu

Árajánlatot adunk 2 órán belül!
Vissza

Új szolgáltatás - online díjkalkulátor!

Nonstop fordítás szolgáltatásunkkal most akár e-mail váltás nélkül, azonnal konkrét díjszabást kaphat fordítási projektjére. Az online űrlap 2 perc alatt kitölthető, a fordítandó dokumentumok feltöltésével pedig kiszámoljuk a fordítás pontos árát, mennyiségi és ismétlődési kedvezményekkel együtt! A megrendelést akár azonnal véglegesítheti, vagy elküldheti a kapott árat e-mail címére. 

Tekintse meg online fordítási díjkalkulátorunkat!

Archívum

    Az ingyenes próbafordítás lehetősége mellett most további 6% kedvezményt biztosítunk megrendelésére!

    Kérjen ingyenes próbafordítást!