NONSTOP FORDÍTÁS – ONLINE DÍJKALKULÁTOR

Hét dolog, amit érdemes tudni a magyar nyelvről

A világ legszebb és az egyik legbonyolultabb nyelvét beszéljük (ez fordítási szempontból azért szuper, mert a nagy szókincs és a többi nyelvnél összetettebb szerkezet miatt egyszerre könnyű és nehéz bármit magyarra fordítani), de vajon ezt a néhány tényt tudtad róla?

Hét dolog, amit érdemes tudni a magyar nyelvről

A rengeteg hatás

Talán még emlékszel arra, hogy irodalom és nyelvtan órán rengetegszer szóba került, hogy a magyar nyelvet mennyi hatás érte. Általában addig jutunk ebben a témában, hogy voltak nyelvőrzőink, nyelvújítóink erre büszkék vagyunk: de nem sokkal tovább.

Pedig tényleg fantasztikus, hogy milyen sok egyéb kultúra és nép és nyelv keveredett itthon, míg kialakult a magyar. Gondolj a rengeteg hódoltságunkra és hódításunkra. A számtalan népcsoportra, a népekre, akik vándoroltak. Mind itt hagytak nekünk valamit: ezért (is) lett a nyelvünk ilyen izgalmas. Íme néhány érdekes tény.

Csak 13 millióan beszéljük. És csökken a számunk

Ha régebben jártál iskolába még azt hallottad, hogy hazánkban 10 millióan laknak, ez azonban nem igaz 9 700 000 körüli a lakosok száma. Szóval rendkívül különös, hogy (a külhoni magyarokat is beleszámítva) alig 13-14 000 000-an beszélnek magyarul, viszont legalább 5-6 országban. Igaz, csak itthon hivatalos (illetve az EU minden tagállamában, de ez inkább gesztus)

Rengeteg a magánhangzónk!

Különös tény, hogy amíg a nyugati világnyelvekben 5-6-7 magánhangzót találsz (az olasz ebben a legfurább, mert általában rendkívül dallamosnak tartjuk mégis csak 5 magánhangzót ismer) addig a magyar nyelvben 14 magánhangzó van. És mindegyiket használjuk is.

A nevünk jelzős szerkezet

Mármint úgy definiáljuk és ebben hasonlítunk például a Kínaiakra vagy a Japánokra. És mit jelent, hogy jelzős szerkezettel definiáljuk? Azt, hogy ha a neved Nagy Etelka, akkor a kérdésünk: milyen Etelka? Nagy Etelka.

Tudtad, hogy „nagy nyelv”?

Attól függetlenül, hogy mindössze 13 (maximum 14) millióan beszéljük a magyar nyelvet, a beszélők száma szerint nagy nyelvnek számít. És hogyan lehet ez? A világon nagyjából 6500 nyelvet beszélnek (Bábel óta tudjuk miért) ebből sokat csak nagyon kevesen. A magyar nyelv az 55-60. legtöbb ember által beszélt nyelv. Szóval értitek, a rangsorban a hatvanadik.

Nem „nehéz” a magyar nyelv

Sokan gondolják, hogy a magyar nyelv „nehéz”, vagy jelentik ki más nyelvről, hogy nehéz. De ez önmagában felesleges, hiszen mihez képest nehéz és mit jelent a nehéz? Tény, hogy sok szavunk van, árnyaljuk a kifejezéseket, de nincsenek mássalhangzó torlódásaink (ami a németben gyakori) magánhangzótorlódás sincs sem elhagyott hangok (illetve azok ritkák). Viszont nincsenek extra módosuló szabályok sem (például az, hogy a ph az valahol a p és a h közt van, de nem f) és a nyelvtanunk sem különösebben nehéz. Az egyetlen amelyik vád igaz lehet a tárgyas ragozás: ez alig-alig található meg más nyelvekben és bonyolult lehet egy külföldinek.

Rugalmas a szórend

Persze, vannak illendő szabályok, te is tanultad: alany, állítmány, tárgy. Bár a szórend rugalmas, mégsem teljesen szabad - megvannak a szabályok arra vonatkozóan, mi a szavak helyes sorrendje. Ez a mondat hangsúlyától és a közvetített értelemtől függ.

Hosszúak a szavaink

Alapvetően hosszabbak a szavaink az átlagnál, ráadásul a magyar nyelv agglutináló nyelv, ami azt jelenti, hogy különböző nyelvtani összetevők - például toldalékok és ragok - hozzáadhatók egy szóhoz, és növelik annak a hosszát (és megváltoztassák a jelentését). Ma a leghosszabb magyar szavunk 44 betű de régen (feljegyzések szerint) előfordultak akár 90-100 betűből álló szavaink is.

Árajánlatot adunk 2 órán belül!
Vissza

Új szolgáltatás - online díjkalkulátor!

Nonstop fordítás szolgáltatásunkkal most akár e-mail váltás nélkül, azonnal konkrét díjszabást kaphat fordítási projektjére. Az online űrlap 2 perc alatt kitölthető, a fordítandó dokumentumok feltöltésével pedig kiszámoljuk a fordítás pontos árát, mennyiségi és ismétlődési kedvezményekkel együtt! A megrendelést akár azonnal véglegesítheti, vagy elküldheti a kapott árat e-mail címére. 

Tekintse meg online fordítási díjkalkulátorunkat!

Archívum

    Az ingyenes próbafordítás lehetősége mellett most további 6% kedvezményt biztosítunk megrendelésére!

    Kérjen ingyenes próbafordítást!